«Από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα κινδυνεύει να καταρρεύσει και η οικονομία»

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

της «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ»

Πάτρα, 12.03.2010

«Από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα

κινδυνεύει να καταρρεύσει και η οικονομία»

Ομιλία του προέδρου του ΤΕΕ Γιάννη Αλαβάνου

σε εκδήλωση της «Ριζοσπαστικής Πρότασης Μηχανικών»

στην Πάτρα την 11.03.2010

Αν καταρρεύσει η οικοδομή και τα άλλα κατασκευαστικά έργα, κινδυνεύει με κατάρρευση η οικονομία, τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ΤΕΕ/ΤΔΕ η «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας».

Ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι το 2009 οι μηχανικοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν κατά 22% μικρότερο ακαθάριστο εισόδημα σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 από τη δράση τους στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η κατάσταση από τις αρχές του 2010 εμφανίζεται να επιδεινώνεται ραγδαία. Συγκεκριμένα πτώση 27,6% σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα το 2009 σε σχέση με το 2008. Ειδικότερα το Δεκέμβριο του 2009 ο οικοδομικός όγκος μειώθηκε κατά 22,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

Ο κίνδυνος κατάρρευσης της οικοδομής την επόμενη διετία είναι ορατός αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης του τομέα. Ειδική αναφορά έγινε στις διατάξεις του ΓΟΚ που δεν ανακλήθηκαν και στην εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ 1/2010 η οποία αναστέλλει τη δόμηση στους οικισμούς και αναδεικνύει τα ελλείμματα στον πολεοδομικό σχεδιασμό αλλά και στο χρόνο παρέμβασης του ΣτΕ. Παρέμβαση που θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα και προληπτικά. Γενικότερα η ανασφάλεια δικαίου, η ασάφεια και πολυπλοκότητα της νομοθεσίας είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Για το θέμα αυτό ο κ. Αλαβάνος επεφύλαξε και την είδηση. Μετά τις εύλογες και έντονες αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου, τις επόμενες μέρες, αναθεωρείται η εν λόγω εγκύκλιος με ανάκληση των αναδρομικής ισχύος διατάξεών της και διατύπωση οδηγιών πολεοδόμησης με συντόμευση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Η ασφυξία στον κατασκευαστικό κλάδο εντείνεται περαιτέρω μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατομ. ευρώ, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τη βιωσιμότητα ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη από τις αρχές του 2010 καταγράφεται μείωση και στο ΠΔΕ,  σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, που φτάνει στο 16%. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στον κατασκευαστικό κλάδο και τη βιομηχανία που άμεσα ή έμμεσα σχετίζεται με αυτόν.

Με δεδομένο ότι από τη μείωση του ΠΔΕ θα πληγούν κυρίως τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους και αφορούν μικρά και περιφερειακά έργα, ο χώρος των μικρών και μεσαίων κατασκευαστικών επιχειρήσεων θα οδηγηθεί σε δραματική συρρίκνωση, ενώ εκρηκτική προβλέπεται και η κατάσταση στην ανεργία. Επεσήμανε ότι στην αναπροσαρμογή του ΠΔΕ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επιλογή έργων κατασκευαστικού χαρακτήρα, οι δαπάνες των οποίων δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία, έχουν άμεσα ευνοϊκά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία και επηρεάζουν θετικά το ισοζύγιο πληρωμών.

«Χρειαζόμαστε ρυθμό ανάπτυξης 5% προκειμένου να διασφαλίσουμε το ποσό που αντιστοιχεί σε τόκους των δανείων που έχει συνάψει η χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Έχουμε άμεση ανάγκη από ανάπτυξη, όχι όμως στην κατεύθυνση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια ή σαν αυτή που τελικά οδήγησε στην κρίση τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.». Κατά το ΤΕΕ «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια στρατηγική αναπτυξιακή πορεία με ορίζοντα 10ετίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να χαραχθούν ειδικές κλαδικές πολιτικές και θ’ αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό της χώρας».

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε χτες η κυβέρνηση ο κ. Αλαβάνος τα χαρακτήρισε πολύ σκληρά και αναιρούν –όπως είπε– κατακτήσεις ετών, ενώ η επιλογή τους επιβλήθηκε από κριτήρια ξένα προς τα συμφέροντα της χώρας μας. Ωστόσο, δήλωσε πως «χρειάζονται συμμαχίες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση». Η κριτική μας θα είναι απόλυτα αρνητική όσο δεν αναδεικνύονται προτάσεις διεξόδου από την κρίση, στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ανακύκλωση του παραγόμενου πλούτου μέσα στη χώρα και υπέρ της αύξησης της ζήτησης από τους εργαζόμενους.

Ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε, ωστόσο, και μια πρωτοβουλία του ΤΕΕ, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το ΤΣΜΕΔΕ και τράπεζες. Σύμφωνα με αυτή, το ΤΣΜΕΔΕ θα χρηματοδοτήσει τους μηχανικούς ώστε να αναλάβουν έργα παρέμβασης και ενεργειακής απόδοσης κτιρίων ιδιωτών. Ουσιαστικά, επιδιώκεται η άμεση δημιουργία ρευστότητας στην αγορά, ενώ τα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ θα επιστρέφονται σε πολύ σύντομο χρόνο με βάση τα δάνεια που θα εγκρίνονται από τις τράπεζες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Να σημειωθεί ότι τα δάνεια για ανακατασκευές προβλέπεται να επιδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ που έχουν δεσμευτεί γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

Στέφανος Κοσμάς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: