ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΑΡΑΞΟΥ

Πρόθεση των επιχειρηματικών και οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη λατομική ζώνη του Αράξου (3 επιχειρήσεις) είναι να συνεχίσουν την εξόρυξη των πανάκριβων αδρανών υλικών και μετά την 31/12/2010. Ημερομηνία κατά την οποία τα λατομεία του Αράξου θα πρέπει να κλείσουν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κ.Υ.Α. προστασίας του οικότοπου Κοτυχίου – Στροφυλιάς – Μαύρων Βουνών, καθόσον εμπίπτουν μέσα σε ζώνη που προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar.

Κινούμενοι σ’ αυτή την κατεύθυνση, οι επιχειρηματίες αυτοί, τον τελευταίο μήνα, έχουν επιδοθεί σε συναντήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς προσδοκώντας να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, στο αίτημά τους για παράταση λειτουργίας των επιχειρήσεών τους (και της λατομικής ζώνης) τουλάχιστον μέχρι το 2014 οπότε και λήγουν οι άδειες λειτουργίας που έχουν. Στη συνεδρίαση της 23/3/2010 της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΕ είχε σειρά ενημέρωσης ο κλάδος μας. Τους ακούσαμε, κάναμε μερικές ερωτήσεις και καληνυχτισθήκαμε… Τις αμέσως προσεχείς μέρες αναμένεται η γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης του βιότοπου.

Το αίτημα τους ουσιαστικά μεταφράζεται σε αίτημα αναθεώρησης και τροποποίησης της ΚΥΑ, στην κατεύθυνση «…να επιτρέπεται μέσα στη ζώνη προστασίας και η δική τους εξορυκτική δραστηριότητα…». Μάλιστα μέσα στον Ιούνιο λήγει η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που έχουν πάρει και θ’ απαιτηθεί ανανέωσή της, γεγονός πολύ δύσκολο με τα σημερινά δεδομένα (ύπαρξη της ΚΥΑ, προβλέψεις της, μικρός απομένων χρόνος μέχρι την 31/12/2010).

Βασικό τους επιχείρημα αποτελεί η μη εξεύρεση και η μη χωροθέτηση λατομικής ζώνης στο νομό, κατ’ επέκταση δε οι δυσμενείς συνέπειες που θα υπάρξουν, λόγω έλλειψης αδρανών υλικών, στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της περιοχής αλλά και στα μικρότερα τοπικά (δημόσια και ιδιωτικά).

Σύμφωνα με τ’ αναγραφόμενα στον τύπο, το «επιχείρημα» και κατ’ επέκταση το αίτημά τους μοιάζει να βρίσκει πρόσφορο έδαφος, ευθέως ή δια της τεθλασμένης, από τον ΣΕΒ Πελοποννήσου και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιστοίχως, με την (υποκριτική) προϋπόθεση εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης!… Έτσι ένα μείζον περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτικό, υγειονομικό και οικονομικό ζήτημα μετατίθεται (εκ του πονηρού) στους κατοίκους της περιοχής, επενδύοντας σε (υπαρκτές) διαφοροποιήσεις μεταξύ των κατοίκων που εκπροσωπούν συγκρουόμενα συμφέροντα (π.χ. οι ιδιοκτήτες που έχουν μισθώσει τα ακίνητά τους στους λατόμους).

Φυσικά και δεν έχουν προβεί σε καμιά ενέργεια για την εξεύρεση νέων μικρών λατομείων (αφού δεν βρέθηκε κατάλληλος χώρος για νέα λατομική ζώνη), προκειμένου να μετεγκατασταθούν. Η «αδράνειά τους για τα αδρανή» είναι σκόπιμη. Οι λατόμοι επιζητούν τη δημιουργία τετελεσμένων και αδιεξόδου. Αδιέξοδο που όμως είναι τεχνητό, προκειμένου να εκβιάσουν την κατάσταση και να πετύχουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Αράξου. Ο Αραξος είναι η εύκολη λύση. Μικρό κόστος εξόρυξης, πολύ καλή ποιότητα υλικών, εύκολη πρόσβαση και, φυσικά, τεράστια κέρδη.

Το «έργο» όμως αυτό είναι σε επανάληψη… Έχει ξαναπαιχθεί (ατυχώς μ’ επιτυχία) πριν από 2 και 4 χρόνια… Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί… Ήταν γνώστες της κατάστασης… Δεν προσκομίζονται νέα δεδομένα… Τυχόν αποδοχή του αιτήματός τους, απλά μεταθέτει το ζήτημα, για να επανέλθει αυτό, με τα ίδια επιχειρήματα, το 2014, το 2020 και πάει λέγοντας… Το θέμα απαιτεί ξεκάθαρη πολιτική απόφαση χωρίς καταφυγή σε πλασματικά άλλοθι.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: