ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ και ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ  της  29.03.2010

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ»

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ και ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

Η «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτικής Ελλάδας» ζητά από την Κυβέρνηση την απόσυρση της σχετικής διάταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που επαναφέρει τη φορολόγηση των μηχανικών σ’ ένα καθεστώς αθλιότητας και συναλλαγής που ίσχυε πριν από δεκαοκτώ χρόνια. Η σχετική διάταξη είναι άδικη και πλήττει την απασχόληση που είναι ο καταλύτης για κάθε φορολογικό σύστημα.

Το φορολογικό σύστημα, που ισχύει σήμερα, είναι δίκαιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και αποδοτικό για το κράτος. Η προτεινόμενη επαναφορά στο προ 18ετίας άδικο και ισοπεδωτικό καθεστώς, καθεστώς αθλιότητας και συναλλαγής, θα έχει παρενέργειες και για τα δυο μέρη. Θα εκθρέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και θα μειώσει τα έσοδα του κράτους. Τέτοια είναι τα αποτελέσματα όταν η πολιτική ηγεσία σύρεται από τους «γιάπηδες» συμβούλους της, αντί να διαβουλεύεται (ουσιαστικά και όχι προσχηματικά) με τους εκπροσώπους του εκάστοτε επαγγελματικού – επιστημονικού χώρου.

Με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επηρεάζονται οι μηχανικοί και οι εταιρείες τους, που νέμονται το μεγάλο κομμάτι της πίτας των μεγάλων έργων και μελετών (αφού αυτοί ήδη φορολογούνται με λογιστικό τρόπο), αλλά η μεγάλη μερίδα των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Η φορολόγηση με λογιστικό τρόπο των αμοιβών των μηχανικών, χωρίς παράλληλα την ύπαρξη πρόβλεψης για το πραγματικό γεγονός της ανακολουθίας, μεταξύ του χρόνου πραγματοποίησης των εξόδων τους και του χρόνου είσπραξης των αμοιβών τους (έσοδα που μπορεί να εισπραχθούν μετά από δυο ή και τρία χρόνια), καθώς επίσης και η μη αποδοχή, από τις ελεγκτικές αρχές, πραγματικών εξόδων τους (π.χ. έξοδα μετακινήσεων, διατροφής, διαμονής κ.λπ.), θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια, στον αφανισμό των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών.

Τις χρονιές που οι μηχανικοί θα εμφανίζουν έσοδα (λόγω είσπραξης των αμοιβών τους), αλλά δεν θα έχουν έξοδα, θα οδηγούνται στην εξαγορά δελτίων παροχής υπηρεσιών. Τις χρονιές που θα έχουν δαπάνες, αλλά δεν θα έχουν έσοδα (λόγω μη είσπραξης των αμοιβών τους), θα τις «μεταβιβάζουν» ή θ’ αδιαφορούν για τη συλλογή τους. Έτσι μπαίνουμε σ’ ένα καθεστώς αμφισβήτησης εσόδων και εξόδων και εκτρέφονται συνθήκες που ευνοούν την αισχρή και παράνομη συναλλαγή.

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

Στέφανος Κοσμάς

Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: