ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Η πόλη ασφυκτιά, η ποιότητα ζωής των κατοίκων της διαρκώς υποβαθμίζεται. Το πράσινο και οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι χάνονται σταθερά και δυστυχώς όχι αργά! Χιονοστιβάδα οι δικαστικοί αποχαρακτηρισμοί κοινόχρηστων χώρων. Ποιoς τελικά πληρώνει το κόστος προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας;

Σύμφωνα με το νόμο «…οι παρόδιοι ιδιοκτήτες πρέπει να συνεισφέρουν». Αυτό όμως δεν γίνεται για πελατειακούς λόγους. Μόνο για τη διάνοιξη της Κανακάρη υπολογίζεται ότι το ποσό που πρέπει να εισφέρουν οι πολίτες στο Δήμο ανέρχεται στις 400.000€ περίπου. Εισπράχθηκαν άραγε τα χρήματα αυτά; Η δημοτική αρχή δήλωνε πως «…ο δανεισμός για την εφαρμογή του σχεδίου πόλης αποτελεί το έσχατο μεν αλλά αναγκαίο μέτρο…». Αντ’ αυτού δανείζεται 9,5 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες «επούλωσης λάκκων» και ασφαλτοστρώσεις.

Οι προτάσεις της παράταξής μας έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Τουλάχιστον από το 2003 όταν το «φαινόμενο» έκανε αισθητή την παρουσία του, πλην όμως δεν έχουν τύχει της ανάλογης «προσοχής» του Δήμου Πατρέων. Αυτές είναι:

  • Δανεισμός για την αντιμετώπιση των επειγουσών περιπτώσεων.
  • Καταγραφή και απόδοση σε κοινή χρήση των ήδη απαλλοτριωμένων (ή αφημένων σε κοινή χρήση) κοινόχρηστων χώρων που αυθαίρετα παραμένουν στην κατοχή των πρώην ιδιοκτητών τους.
  • Κατάρτιση ιεραρχημένου προγράμματος προτεραιοτήτων εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων σε επίπεδο πόλης και συνοικιών.
  • Απόδοση, από την Κεντρική Διοίκηση, των οφειλόμενων στην αυτοδιοίκηση οικονομικών πόρων και θεσμοθέτηση νέου τέλους κατ’ αντιστοιχία του τ. ΕΤΕΡΠΣ.
  • Σύνταξη και τήρηση ετήσιου προγράμματος γενναίας χρηματοδότησης του προγράμματος εξασφάλισης κοινόχρηστων χώρων του σχεδίου πόλεως.
  • Είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών που αποτελούν υποχρεώσεις των παρόδιων ιδιοκτητών.
  • Ενεργοποίηση των διατιθέμενων πολεοδομικών μηχανισμών, όπως είναι η εφαρμογή των δ/ξεων του άρθρου 15 του Ν.2508/1997 και ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης.
  • Δημιουργία τράπεζας γης σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, παραδειγματικά, αποκτά ενδιαφέρον και ουσιαστικό περιεχόμενο η συζήτηση που καιρό τώρα αναπτύσσεται σχετικά με τους διεκδικούμενους από το Δήμο χώρους στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

Στέφανος Κ. Κοσμάς / Αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ-ΤΔΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: