ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η αμείλικτη ζώσα πραγματικότητα και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες των κατοίκων της Περιφέρειάς μας, επιβάλλουν την ευόδωση του βασικού στόχου που θέτει το Εθνικό Χωροταξικό της χώρας. Την ισομερή ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου. Ο στόχος αυτός έχει μια και μόνη ανάγνωση. Συνίσταται στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας, και κατ’ επέκταση όλου του δυτικού άξονα, ώστε –κατά το δυνατόν– να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση με τον αναπτυγμένο ανατολικό άξονα της χώρας. Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τα ήδη γνωστά. Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας κατατάσσεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ε.Ε. με κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μόλις στο 59,7% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και έναντι ποσοστού 92,8% που είναι το μέσο ελληνικό ΑΕΠ.

Ερμηνεύοντας τα σημεία των καιρών (κλιματική αλλαγή κ.λπ.) η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να εμφορείται από την αρχή της αειφορίας. Να είναι δηλ. βιώσιμη ή (όπως τελευταία αποκαλείται) “πράσινη”. Κι’ αν στον τομέα των μεταφορών είναι συνυφασμένη με τα μέσα σταθερής τροχιάς και εν προκειμένω, για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, με την υπό κατασκευή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων, στον τομέα της ενέργειας η απάντηση είναι επίσης μια και μόνη. Φυσικό αέριο

Μη βαυκαλιζόμαστε. Όσο το λειτουργικό κόστος των επιχειρηματικών, αγροτικών κ.λπ. δράσεων που αναπτύσσονται (ή ήθελε αναπτυχθούν) στο χώρο της Δυτικής Ελλάδας, παραμένει μη ανταγωνιστικό, η ανάπτυξη θα μας γυρίζει την πλάτη. Οι επιχειρήσεις του ανατολικού άξονα, όπου ήδη έχει φτάσει το φυσικό αέριο, θα έχουν το μεγάλο προβάδισμα.

Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, μ’ όλα τα ελλείμματά του, προβλέπει αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης που οδεύει από Κόρινθο σε Πάτρα και Πύργο. Εξ άλλου, απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2006 έχει εντάξει τον αγωγό αυτό στα διευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Τα δεδομένα αυτά, δηλαδή: Η οικονομική και περιβαλλοντική αναγκαιότητα, η ύπαρξη ανάλογης εθνικής και ευρωπαϊκής πρόβλεψης και η υψηλής προτεραιότητας κατάταξη του έργου, τοποθετούμενη στη σημερινή χρονική συγκυρία όπου επαναπροσδιορίζονται ορισμένα έργα του ΕΣΠΑ, δίνουν τη δυνατότητα δρομολόγησης του έργου. Ας μη χαθεί κι’ άλλος πολύτιμος χρόνος. Ο αγωγός φυσικού αερίου πρέπει να επεκταθεί και στη Δυτική Ελλάδα.

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

Στέφανος Κ. Κοσμάς / Αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ-ΤΔΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: