«Οι ημιυπαίθριοι… σώθηκαν, η νομιμότητα… αναζητείται»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

της 12/04/2010

«Οι ημιυπαίθριοι… σώθηκαν, η νομιμότητα… αναζητείται»

Το σχέδιο νόμου, που δημοσιοποίησε πρόσφατα η υπουργός ΥΠΕΚΑ,  «αυθαίρετες υπερβάσεις δόμησης και άλλες διατάξεις», που (μεταξύ άλλων) αφορά και στη ρύθμιση των αυθαίρετα «κλεισμένων» ημιυπαίθριων χώρων, αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται «συνεπές» στη διαχρονικά σταθερή «λογική» της ελληνικής πολιτείας να επιβραβεύονται όσοι συνειδητά παρανομούν σε βάρος των αρχών της ισότητας μεταξύ των πολιτών, του κράτους δικαίου και ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της τήρησης των δικαστικών αποφάσεων.

Κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Υπουργός. Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες για περιβαλλοντικό εξωραϊσμό της ρύθμισης, με ιδιαίτερα εκτεταμένες αναφορές–άλλοθι σε «πράσινη και έντιμη λύση σ’ ένα κοινωνικό πρόβλημα», το οικολογικό προφίλ της Κυβέρνησης δέχθηκε καίριο πλήγμα. Για μια ακόμη φορά, σε δημοσιονομική περίοδο ισχνών αγελάδων (και όχι μόνο), μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα προκρίνονται έναντι της τήρησης της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αγνοείται το άρθρο 24 του Συντάγματος και παρακάμπτονται πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Άρειου Πάγου, που τονίζουν πως η Διοίκηση υποχρεούται να κατεδαφίζει κάθε είδους αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μετά την 31.01.1983!

Γνωρίζαμε για τη «νομιμοποίηση» αυθαίρετων υπερβάσεων της δόμησης… Πρόσφατα μάθαμε για την «τακτοποίηση»… Με το εν λόγω νομοσχέδιο ανακαλύπτουμε και τη «διατήρηση και χρήση για 40 χρόνια χωρίς νομιμοποίηση»!.. Τι επινόηση κι’ αυτή!.. -Και γιατί  αλήθεια να μην είναι για 50 χρόνια; -Και για πόσα χρόνια να είναι; -Να είναι για 30 χρόνια;…

Ακόμη και η (σωστή) πρόβλεψη για διάθεση των προστίμων «…αυστηρά και μόνο υπέρ σκοπών με περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, όπως νέοι χώροι πράσινου και χώροι προς απαλλοτρίωση… μέσα στην περιοχή του Δήμου, όπου καταγράφηκε η αυθαιρεσία…», δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων και επιφυλάξεων. Η κατάθεση του «Ειδικού προστίμου διατήρησης και πράσινης χρήσης» στο, αμαρτωλού παρελθόντος, Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), έστω και στον ειδικό λογαριασμό του «Ταμείου Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», δεν εξασφαλίζει τον τρόπο και τόπο διάθεσής τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τα χρήματα του «πράσινου ταμείου» θα χρηματοδοτήσουν (κρατηθείτε): Νέους χώρους πρασίνου, απαλλοτριώσεις προβλεπόμενων κοινόχρηστων χώρων των σχεδίων πόλεων, προγράμματα ανάπλασης, φύτευση περιοχών, περιβαλλοντική επανόρθωση εκτός σχεδίου περιοχών, συντήρηση ακινήτων πολιτιστικής σημασίας, κατεδαφίσεις κ.λπ. Δηλ. τα πάντα (επειδή είναι πολλά τα χρήματα!) ή και τίποτε από αυτά, αλλά (το πιο πιθανό) τη μαύρη τρύπα του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Για τους πολίτες της Πάτρας, που με ρυθμό χιονοστιβάδας χάνει (μέσω δικαστικών αποφάσεων) χαρακτηρισμένους κοινόχρηστους χώρους προς «απαλλοτρίωση», λόγω αδυναμίας του Δήμου ν’ αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, μας αρκεί, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, οι πόροι του ειδικού αυτού ταμείου, δεσμευτικά, να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό και μόνο.

Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

Στέφανος Κ. Κοσμάς

Αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: