Απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

14.04.2010

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

– Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το διακύβευμα στις φετινές εκλογές του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος;

Στην παρούσα δημοσιοοικονομική συγκυρία διακυβεύονται η κοινωνική συνοχή, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, ο δυναμισμός των νέων, τα δικαιώματά όλων των μηχανικών που δέχονται καθολική επίθεση. Διακυβεύεται η τελευταία ευκαιρία πραγματοποίησης δομικών αλλαγών και ανατροπών, στην κατεύθυνση υιοθέτησης ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου με όραμα για τη νέα γενιά. Διακυβεύεται τέλος το ίδιο το ΤΕΕ ως φορέας που «μετράει» και επιδρά στις συνθήκες εργασίας των μηχανικών.

– Οι μηχανικοί είναι από τους κλάδους που αντιδρούν στο νέο φορολογικό, είναι εφικτή σήμερα η σύλληψη της φορολογητέας ύλης στον κλάδο σας;

Το ισχύον φορολογικό σύστημα των μοναδικών συντελεστών είναι δίκαιο για τους μηχανικούς και αποδοτικό για το κράτος, που αύξησε κατακόρυφα τα έσοδά του από τη φορολόγηση των μηχανικών. Οι μηχανικοί τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων και τα καθαρά τους κέρδη  φορολογούνται. Τυχόν επαναφορά στο προ 16ετίας άδικο και ισοπεδωτικό καθεστώς θα εκθρέψει τη συναλλαγή και θα μειώσει τα έσοδα του κράτους. Ο μέσος όρος των δηλούμενων εισοδημάτων από τους μηχανικούς είναι πάνω από 30% των ελάχιστων υποχρεωτικών.

– Ποια θα είναι η στάση σας έναντι των αλλαγών στο ασφαλιστικό;

Οι προτάσεις για το ασφαλιστικό αντιστρατεύονται την κοινή λογική. Διαλύουν το ΤΣΜΕΔΕ, ένα υγιές ταμείο μέχρι το 2040,  προκειμένου να βάλουν χέρι στην περιουσία των μηχανικών, που δημιουργήθηκε από εισφορές τους χάριν της αλληλεγγύης των γενεών. Μεταφέρουν στο ταμείο μας βάρη αμαρτωλών ταμείων που μπλέχθηκαν σε υποθέσεις δομημένων ομόλογων.

– Πόσο δυσοίωνο είναι το μέλλον για τους μηχανικούς σε σχέση με την κρίση στον κλάδο των κατασκευών και με ποιους τρόπους θα μπορούσε ο χώρος να ανταπεξέλθει;

Πρέπει να ενισχυθεί η οικοδομή, τομέας που χαρακτηρίζεται από ένταση εργασίας, ανακύκλωση του χρήματος και ενίσχυση του πιο δυναμικού κλάδου της ελληνικής βιομηχανίας των δομικών υλικών. Προγράμματα στήριξης της κοινωνικής κατοικίας και της ενεργειακή, στατικής και αισθητικής αναβάθμισης του υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος, με χρηματοδότηση σχετικών δράσεων από το αποθεματικό του ΤΣΜΕΔΕ. Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Ανάκληση των εγκυκλίων 1 και 3/2010 για τη δόμηση στους οικισμούς. Ενισχυμένο ΠΔΕ μικρών  περιφερειακών έργων για τις μικρές και μεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

– Στη Δυτική Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με τα μεγάλα έργα. Σε ό,τι αφορά την Πάτρα ποια πιστεύεται ότι θα πρέπει να είναι η θέση της πόλης σχετικά με το Λιμάνι (θαλάσσιο μέτωπο – ανάπλαση) και το σιδηρόδρομο (υπογειοποίηση);

  Η αναπτυξιακή υστέρηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δυτικού άξονα οφείλεται στην έλλειψη βασικών υποδομών και δικτύων. Η υποτίμηση του σιδηροδρόμου είναι εμφανής. Πριμοδοτούνται οι οδικοί άξονες με μεθόδους κατασκευής οικονομικά επαχθείς για τους πολίτες και κυρίως για τις επόμενες γενιές που χρεώνονται υπέρμετρα. Η Πάτρα ιστορικά είναι πόλη – λιμάνι. Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στο συνεκτικό ιστό της πόλης, η σύνδεσή της με το νέο λιμάνι και τη Βιομηχανική Περιοχή, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, ώστε το έργο να είναι λειτουργικό και ν’ αρθεί πραγματικά ο αποκλεισμός της πόλης από τη θάλασσά της.

  Για τη «Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δυτ. Ελλάδας»

  Στέφανος Κ. Κοσμάς

  Αντιπρόεδρος Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΕ

  Advertisements

  Σχολιάστε

  Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

  Λογότυπο WordPress.com

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Google

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Twitter

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Φωτογραφία Facebook

  Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

  Σύνδεση με %s

  Αρέσει σε %d bloggers: