Τοποθέτησή στην 1η συνεδρίαση της νέας Δ.Ε.

28.06.2010

Την περίοδο αυτή του ΤΕΕ και ο τεχνικός κόσμος στο σύνολό του, δέχονται ολομέτωπη επίθεση με απροκάλυπτο τρόπο. Επίθεση πρωτόγνωρη στα 85 χρόνια καταξιωμένης παρουσίας του ΤΕΕ στην ελληνική κοινωνία. Μέτρα, ρυθμίσεις και σχεδιασμοί που μας οδηγούν στην ανεργία. Που κατεδαφίζουν το ασφαλιστικό και απορυθμίζουν το φορολογικό μας καθεστώς. Που «ανοίγουν» το δήθεν «κλειστό» μας επάγγελμα και οδηγούν στο μαρασμό τον κατασκευαστικό τομέα και την οικοδομή. Που απαξιώνουν τον έλληνα επιστήμονα μηχανικό εξομοιώνοντας τις σπουδές του με αυτές των «εμπορικών επιχειρήσεων» – κολλεγίων.

Παρόλα αυτά ο ανεξάρτητος λόγος του ΤΕΕ δεν πρόκειται να φιμωθεί. Οι σχεδιασμοί τους θα βρουν αντιμέτωπους όλους τους Έλληνες μηχανικούς ανεξάρτητα από την παράταξη στην οποία ανήκουν.

Η δουλειά που έγινε στο ΤΕΕ/ΤΔΕ κατά την προηγούμενη 3ετία ήταν αξιόλογη. Στόχευε στην υπεράσπιση του θεσμού και των συμφερόντων της πλειοψηφίας των μελών του ΤΕΕ. Δεν πιστώνεται σε καμιά παράταξη. Ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς. Αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να το διασφαλίσουμε και στα επόμενα δύσκολα χρόνια, αν και τα πρώτα δείγματα γραφής, κατά τη συγκρότηση του προεδρείου της Δ.Ε., ήταν αρνητικά. Γίναμε μάρτυρες συμπεριφορών πολιτικοσυνδικαλιστικής ασυνέπειας που δεν συνάδουν με το «νέο».

Σαν Περιφερειακό Τμήμα καλούμαστε ν’ αναδείξουμε τα αίτια και τα ελλείμματα της σημαντικής αναπτυξιακής υστέρησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συνολικά του δυτικού άξονα της χώρας. Καλούμαστε να καταθέσουμε προτάσεις και να διεκδικήσουμε τη δρομολόγηση ή την επιτάχυνση βασικών αναπτυξιακών ζητούμενων, όπως ο σιδηρόδρομος, η Ολυμπία Οδός, το φυσικό αέριο. Οφείλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή κάθε προσπάθειας που στοχεύει στην διαφύλαξη του δημόσιου χώρου και στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.

Ζέοντα θέματα – ζητήματα της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, όπως η Ξερόλακκα (νέο κύτταρο, τρόπος λειτουργίας του ΧΥΤΑ, εργοστάσιο επεξεργασίας στου Φλόκα) και η υλοποίηση των Κ/Χ του σχεδίου πόλεως, δυστυχώς, είναι και πάλι στην επικαιρότητα.

Η Ξερόλακκα, σωστή τοξική βόμβα, έτοιμη προς ανάφλεξη… Τα απορρίμματα έξω από την πόρτα μας… Με το εργοστάσιο και τη μέθοδο επεξεργασίας των απορριμμάτων, τι γίνεται;… Αντίθετα, οι ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών της πόλης προχωράνε… Σύμφωνα με το πρόγραμμα υποθέτω… Δανειστήκαμε και δρομολογήθηκαν… Ο δημόσιος χώρος, όμως, συρρικνώνεται… Πλατείες και δρόμοι στις συνοικίες αποχαρακτηρίζονται… Να υποθέσω πως δεν συνιστούν προτεραιότητα που θα δικαιολογούσε ακόμη και το δανεισμό;…

Οι εκλογές τελείωσαν… Το Τμήμα δεν μπορεί να απέχει… Πρέπει άμεσα να παρέμβουμε… Είναι πολλά τα θέματα, που λόγω σπουδαιότητας και επικαιρότητας, πρέπει να εισαχθούν για συζήτηση (π.χ. οικονομικά κ.λπ. μέτρα της κυβέρνησης, σεισμόπληκτοι, νέο λιμάνι, φυσικό αέριο, πρόγραμμα Jessica κ.α.). Όμως, κατ’ αρχήν τα πιο πάνω δυο θέματα (δηλ. η Ξερόλακκα και το σχέδιο πόλης) θα πρέπει να εισαχθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Δ.Ε. Αναμένω τη σχετική πρωτοβουλία του προεδρείου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απερχόμενη Δ.Ε. και τον πρόεδρό της για το έργο που προσέφεραν και να ευχηθώ στον πρόεδρο καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, για το καλό της πόλης μας και την ευόδωση των θέσεων του ΤΕΕ για αγαστή και λειτουργική διασύνδεση πόλης και λιμανιού.

Η παράταξή μας καλεί όλους τους συναδέλφους σε συλλογική δουλειά, μέσα από τη στελέχωση των Μόνιμων Επιτροπών και των Ομάδων Εργασίας. Μέσα από τη συμμετοχή και τη διοργάνωση ημερίδων και επιμορφωτικών σεμιναρίων. Στη Δ.Ε. ο λόγος μας θα προσδιορίζεται με συνέπεια από τις προγραμματικές μας θέσεις. Σταθερή μας επιδίωξη θ΄αποτελεί :

  • Η διαφύλαξη του ευρείας κοινωνικής αποδοχής κύρους του φορέα μας.
  • Η ανάδειξη του διττού μας ρόλου σαν επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των μηχανικών.
  • Η ανάγκη, ιδιαίτερα επιτακτική στη σημερινή συγκυρία, για ένα ΤΕΕ  διεκδικητικό.

Στέφανος Κοσμάς / Μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ–ΤΔΕ

Ριζοσπαστική Πρόταση Μηχανικών Δ.Ε.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: