Τοποθέτηση – Εισήγηση στη Δ.Ε. για τον «Νέο Αναπτυξιακό Νόμο»

31.08.2010

Είναι διαπιστωμένο ότι το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς λειτούργησε μόνο σαν επιχορήγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας χωρίς αναπτυξιακούς στόχους. Μάλιστα έτυχε πελατειακής διαχείρισης με αποτέλεσμα τη χαμηλή αποδοτικότητα, τη σπατάλη και τη διαφθορά.

Ζητούμενο ενός αναπτυξιακού νομοσχεδίου είναι η δημιουργία κατάλληλου πλαισίου για νέες επενδύσεις κυρίως στους τομείς εκείνους που θα φέρουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη με όρους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς.

Το νομοσχέδιο που καταθέτει το ΥΠ.ΟΙ.ΑΝ. μόνο κατ’ ευφημισμό μπορεί να ονομασθεί «αναπτυξιακός» νόμος. Ουσιαστικά πρόκειται για νόμο «επενδυτικό» που διαχειρίζεται το θέμα των επιδοτήσεων.

Δεν νοείται αναπτυξιακός νόμος χωρίς την προΰπαρξη:

  • Στρατηγικού – αναπτυξιακού σχεδίου με συνδυασμό παραγωγικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων. Με μέτρα και ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη στο χώρο της πραγματικής οικονομίας που έχει μπει σε βαθιά ύφεση.
  • Ολοκληρωμένου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, και σχεδίων χρήσεων γης για το σύνολο του ελλαδικού χώρου.
  • Συγκεκριμένων και τολμηρών μέτρων μείωσης της γραφειοκρατίας των επενδύσεων.
  • Ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτίων – προβλημάτων που οδήγησαν σε αστοχίες το ΕΣΠΑ και τον προηγούμενο «αναπτυξιακό νόμο», για να μην έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού σε πολύ χειρότερες συνθήκες.
  • Αποδοτική αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, που αποτελεί το ισχυρότερο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Χωρίς αυτό το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο προβληματικό.

Εκφράζουμε την ανησυχία ότι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ο χωροταξικός σχεδιασμός …πηγαίνει περίπατο, προκειμένου να προωθηθούν επενδύσεις με «κατεπείγουσες» διαδικασίες. Η σπουδή της κυβέρνησης για άμεση προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό με την παθογένεια της δημόσιας διοίκησης, δημιουργεί εύλογους φόβους ότι, σύντομα, θα γίνουμε μάρτυρες επιβολής ρυπογόνων και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας επενδύσεων με το πρόσχημα της δημιουργίας λίγων θέσεων εργασίας. Αν οι ανησυχίες μας επαληθευθούν, τότε, θα έχουμε πετύχει «πράσινη ανάπτυξη» με την υλοποίηση «μαύρων» έργων.

Η σχεδιαζόμενη επαναφορά της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων (fast track), στα πρότυπα των όσων ακολουθήθηκαν κατά την προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων, εγκυμονεί περιβαλλοντικούς αλλά και αναπτυξιακούς κινδύνους. Με τη διαδικασία αυτή αντιστρέφεται πλήρως η αρχή της προφύλαξης, αφού το βάρος απόδειξης της ασφάλειας των έργων περνάει από τους επενδυτές στους πολίτες.

Το υφιστάμενο ανάπτυξιακό μοντέλο (σχήματος “S”), που ακολουθεί τη διαδρομή Πάτρα – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, είναι παρωχημένο, οδηγεί σε στρεβλώσεις και έχει ήδη ανατραπεί από την Εγνατία οδό. Αν πράγματι η Πολιτεία θέλει να υπάρξει πραγματική ανάσχεση της πληθυσμιακής αύξησης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να αποδυναμώσει τον ρόλο τους με συγκεκριμένες και σταθερές επιλογές στη Διοίκηση και στις υπηρεσίες. Τότε θ’ ακολουθήσει και ο ιδιωτικός τομέας.

Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά τα ήδη γνωστά. Η Π.Δ.Ε. κατατάσσεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ε.Ε. με κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) μόλις στο 59,7% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ και έναντι ποσοστού 92,8% που είναι το μέσο ελληνικό ΑΕΠ.

Στέφανος Κοσμάς / Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ-ΤΔΕ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: