ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑΣ ΤΗΣ 24/11/2010 ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΕ

Ε Λ Α Χ Ι Σ Τ Ε Σ  Α Μ Ο Ι Β Ε Σ

Η Εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις Αποφάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δεν αμφισβητούν ούτε το σύστημα που εφαρμόζει το ΤΕΕ για τον υπολογισμό των αμοιβών, ούτε τη νομιμότητά του, ούτε την εφαρμογή της νομοθεσίας περί αμοιβών στους αποφοίτους των ΤΕΙ (δεδομένου ότι η καταγγελία κατά του ΤΕΕ στηρίζεται σε έγγραφο της ΕΕΤΕΜ). Για αυτό και δεν προτείνει την επιβολή προστίμου στο ΤΕΕ.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, αντικαταστάθηκαν προηγούμενες πράξεις της Πολιτείας αναφορικά με τη λεγόμενη «Ενιαία Τιμή Αφετηρίας» (Ε.Τ.Α.) για όλη την Ελλάδα και, με την υιοθέτησή τους, για τον υπολογισμό της αμοιβής μελέτης και επίβλεψης των μηχανικών, χρησιμοποιείται πλέον ως ποσό βάσης το ποσό των 105 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της υπό ανέγερση οικοδομής, αντί του αντίστοιχου ποσού των 44 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που ίσχυε από το 1989. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το ανωτέρω ποσό των 105 ευρώ αναπροσαρμόστηκε για τα έτη 2008, 2009 και 2010 σε 110, 115 και 118 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

Ας αναρωτηθούμε όμως, ποιό έργο μπορεί να κατασκευαστεί σήμερα με προϋπολογισμό μικρότερο των 118€/τ.μ.; Η απάντηση είναι αυτονόητη: Κανένα. Εκείνοι που προσέφυγαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιδιώκουν την επιστροφή σε ένα σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην ποιότητα, στην αισθητική, στην ασφάλεια, στο τελικό κόστος μιας οικοδομής.

Η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών, με το «άνοιγμα» του, κατ’ ευφημισμό, «κλειστού» επαγγέλματος των μηχανικών θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξόντωσή τους, με την επιβολή ενός άνευ όρων αθέμιτου ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή – υπόδειξη της τρόϊκας βασίζεται στις εμπειρίες χωρών με αυτοαπασχόληση της τάξης του 15%, ποσοστό που δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μας δεδομένα, όπου ποσοστό 54% του κλάδου των μηχανικών είναι αυτοαπασχολούμενοι. Οι αμοιβές των μηχανικών συναρτώνται ευθέως, μέσω μαθηματικού τύπου, με το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα οποιασδήποτε προνομιακής μεταχείρισης.

ΘΕΣΗ ΜΑΣ:

*** Η αποδοχή προϋπολογισμών εξόφθαλμα χαμηλότερων οδηγεί σε απώλεια εσόδων του Δημοσίου και σε στρεβλώσεις, με σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των έργων, στην ασφάλεια και την ποιότητά τους και σε φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Το ΤΕΕ και οι έλληνες επιστήμονες θα παλέψουμε για να υπάρχουν κανόνες, προδιαγραφές, έλεγχοι, τυποποίηση, ποιότητα, ελευθερία έκφρασης στην άσκηση του επαγγέλματός μας.

Στέφανος Κοσμάς

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: