Τοποθέτηση στη Δ.Ε. της 16/02/2011 του ΤΕΕ/ΤΔΕ

ΓΑΙΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

  • Η δ/ξη της παρ. 6 του άρθρου 56 του Ν.2637/1998, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3399/2005, προβλέπει:
    • α). «Σε αγροτεμάχια (δηλ. στις εκτός σχεδίου και οικισμού περιοχές) που χαρακτηρίζονται από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές (μεταβολή προορισμού της, διάθεσή της γι’ άλλες χρήσεις, εκτέλεση έργων, δημιουργία εγκαταστάσεων, παροχή εξυπηρετήσεων), έστω και χωρίς μεταβολή της χρήσης τους, …ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης…».
    • β). «Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Γ.Υ.Π. απαγορεύεται η κατάτμηση είτε με διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών είτε με πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη, με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης… Η άδεια παρέχεται μόνο εφόσον διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση…».
  • Η πιο πάνω δ/ξη παρέμενε ανενεργή λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης (στην παρ. 1 του ίδιου άρθρου) ΚΥΑ, περί «κριτηρίων διαβάθμισης της αγροτικής γης σε ποιότητες και κατηγορίες παραγωγικότητας». Στις 07.09.2010 δημοσιεύθηκε η αρ. 168040/03.09.2010 (ΦΕΚ 1528Β΄) ΚΥΑ, οπότε και ενεργοποιήθηκε η εν λόγω διάταξη. Πλέον, για την έκδοση οικοδομικής αδείας, σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, απαιτείται η σχετική έγκριση της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Προφανώς, η ίδια απαίτηση υπάρχει και για την έκδοση βεβαιώσεων οικοδομησιμότητας οικοπέδων εκτός σχεδίου. Δηλαδή, εν δυνάμει, τίθεται υπό αίρεση (ακριβέστερα χάνεται) η οικοδομησιμότητα κάθε άρτιου ακινήτου εκτός σχεδίου και όχι μόνο
  • Εξ άλλου, η …άλλη ΚΥΑ (αυτή της παρ. 2 του ίδιου άρθρου), αυτή δηλ. που θα  καθόριζε τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής Γ.Υ.Π. (χάρτες ζωνών Γ.Υ.Π. ανά νομό), όπου «…δεν περιλαμβάνεται εκείνη η γη που κείται εκατέρωθεν του άξονα εθνικών οδών και σε βάθος μέχρι 600μ…», βεβαίως, δεν έχει εκδοθεί, αφού ανάλογοι χάρτες δεν έχουν παραχθεί (καμία έκπληξη). Έτσι «…έως τον καθορισμό αυτό, ο χαρακτηρισμός θα γίνεται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης. Εξαιρούνται οι περιοχές με χρήσεις καθορισμένες από ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ και ΖΟΕ».
  • Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης του Ν. Αχαίας κάνει χρήση Π. Δ/των που ονοματίζουν ως Γ.Υ.Π. …μεγαλοπεριοχές επιπέδου διοικητικών ορίων τ. ΟΤΑ επειδή σε αυτές υπάρχουν αμπελώνες που παράγουν οίνους ονομασίας – προέλευσης (Μοσχάτος Πατρών, Μοσχάτος Ρίου, Μαυροδάφνη Πατρών, Ροδίτης Πατρών). Με αποτέλεσμα ο χαρακτηρισμός Γ.Υ.Π. να καλύπτει εξαιρετικά μεγάλο μέρος της επιφάνειας του νομού. Ακόμη και εκτάσεις χέρσες, βραχώδεις ή με αδιάφορη φυτοκάλυψη μη αρδευόμενες, ανεύθυνα, χαρακτηρίζονται ως Γ.Υ.Π.!!! Η αντιμετώπιση όμως αυτή είναι προδήλως αντιεπιστημονική και αυθαίρετη. Αλλού, πχ. στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας, δεν γίνεται κάτι τέτοιο.
  • Το πρόβλημα αφορά και μια μεγάλη κατηγορία οικισμών, τους “στάσιμους” οικισμούς. Οικισμούς ορεινούς, απομακρυσμένους και δημογραφικά φθίνοντες. Οι οικισμοί αυτοί (με το Π. Δ/γμα της 24.04.1985/ΦΕΚ 181Δ΄/03.05.1985) οριοθετήθηκαν “χαλαρά” με ακτίνα 800μ. από το κέντρο τους. Στην παρ. 2Βα του άρθρ. 4 του Δ/τος αναφέρεται ότι, από την εντός οικισμού προκύπτουσα περιοχή «…δεν περιλαμβάνονται στο οικισμό οι εκτάσεις υψηλής γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγικότητας…». Έτσι, κατ’ εφαρμογή της παραπάνω διάταξης, αλλά και της στρεβλής διαδικασίας χαρακτηρισμού Γ.Υ.Π. που (προσωρινά θέλουμε να πιστεύουμε) τηρείται στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, και εκτάσεις εντός οικισμού «μετατίθενται» στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Η επίμαχη διάταξη είναι ορθή και κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η αγροτική Γ.Υ.Π. βεβαίως και πρέπει να διαφυλαχθεί. Πλην όμως, για μια ακόμη φορά η Πολιτεία αποδεικνύεται ανέτοιμη και γυμνή σε θέματα χωροταξικού σχεδιασμού και ανακόλουθη απέναντι στους πολίτες. Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης υπεκφεύγει, γενικεύοντας, αντί να εξετάζει κάθε περίπτωση διακριτά όπως η επιστήμη και η λογική επιβάλουν.

Πράγματι, τα αιτήματα – ερωτήματα χαρακτηρισμού είναι πάρα πολλά. Η ικανοποίησή τους απαιτεί καθημερινές αυτοψίες δεκάδων ανά τη χώρα επιτροπών. Ουσιαστικά ίσως ανέφικτη. Συνεπώς, το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν την ενεργοποίηση της επίμαχης δ/ξης, θα πρέπει να συντάξει λεπτομερείς, ενήμερους και αξιόπιστους χάρτες με τις ζώνες Γαιών Υψηλής Παραγωγικότητας κάθε νομού.

Επιβάλλεται άμεσα η Δ.Ε. του Τμήματός μας να θέσει το θέμα στο κεντρικό ΤΕΕ για τα περαιτέρω (παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), αλλά και να  παρέμβει στον Γενικό Γραμματέα της αιρετής Περιφέρειάς μας.

Στέφανος Κοσμάς
16.02.2011

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Poulaw ena agrotemaxio 6 stremmatwn ektos sxediou kai exw kata8esei aithseis se arxaiologia kai dasarxeio perimenontas egkrish. Den egine kapoia anafora oti prepei na kanw analogh aithsh gia xarakthrismo sto upourgeio agrotikhs anaptuxhs. Ti sumvainei? Mou to kratane gia kerasaki sthn tourta?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: