Ανέγερση κτιριακών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Σκαγιοπούλειο

Προσαρμογή του υπό έγκριση νέου ΓΠΣ Πατρών

Με αφορμή το αίτημα για την ανέγερση κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του «Σκαγιοπουλείου», η Μόνιμη Επιτροπή Χωρικού Σχεδιασμού και η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματός μας, εξέτασαν επισταμένως τις θεσμοθετημένες, αλλά και τις προτεινόμενες, χρήσεις γης του υφιστάμενου Πολεδομικού Σχεδιασμού της πόλης μας.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο της πόλης και κατεύθυνση του σχεδιασμού είναι ο Αστικός και Διατηρητέος Κήπος του «Σκαγιοπουλείου» να παραμείνει και ν’ αναδειχθεί περαιτέρω σαν «ελεύθερος χώρος πρασίνου» μέσα σε μια αστική και πυκνοδομημένη περιοχή, επισκέψιμος από τους πολίτες της Πάτρας, που θα συνεισφέρει θετικά στο μικροκλίμα της περιοχής και στην αναψυχή και κοινωνικοποίηση των κατοίκων της. Ως εκ τούτου θα πρέπει ν’ αποφευχθεί η περαιτέρω τσιμεντοποίησή του με αμφισβητούμενης σκοπιμότητας κτιριακές υποδομές.

Σύμφωνα και με τα πρακτικά της από 19-10-2010 συνεδρίασης του Δ.Σ. του Ιδρύματος (όπως υποστηρίζεται και από την πλειοψηφία των μελών του) υπάρχουν εγκαταλελειμμένες κτιριακές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αθλοπαιδιών, παράλληλα δε αμφισβητείται η ουσιαστική αναγκαιότητα δημιουργίας νέων αθλητικών κτιριακών υποδομών.

Στο υπό έγκριση νέο – αναθεωρούμενο Γ.Π.Σ. της πόλης της Πάτρας, η εν λόγω έκταση χαρακτηρίζεται ως χώρος «Πολιτισμού», ενώ ήδη από το εγκεκριμένο και εν ισχύ σήμερα Γ.Π.Σ. του 1986, η ίδια έκταση, είναι χαρακτηρισμένη ως «αστικό πράσινο – ελεύθεροι χώροι» και «πολιτιστικές λειτουργίες». Διαπιστώνεται δηλ. μια αλλαγή της προβλεπόμενης χρήσης «επί το δυσμενέστερο» αφού καθορίζονται λειτουργίες που, ενδεχομένως, επικρατήσουν άλλων λειτουργιών που συνδέονται με το «πράσινο και τους ελεύθερους χώρους», κάτι που ρητά απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία και δεν αποτελεί επιλογή – κατεύθυνση του νέου Γ.Π.Σ.

Συνεπώς, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, άμεσα, θα πρέπει να κατατεθεί πρόταση – υπόμνημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδος, Πελ/σου & Ιονίου (όπου εκκρεμεί προς έγκριση η «Μελέτη Αναθεώρησης του Γ.Π.Σ. Πάτρας») για επανακαθορισμό των χρήσεων γης στην υπόψη έκταση σε «χώρο ελεύθερο – κοινόχρηστο χώρο πρασίνου» (με περιορισμό των χρήσεων εκείνων (π.χ. πολιτιστικών / αθλητικών) που οδηγούν σε αύξηση της κάλυψης ή της δόμησης. Ειδικότερα, κατά την άποψή μας, θα πρέπει:

  •  Να συμπεριληφθεί στο κείμενο της εγκριτικής απόφασης ο προορισμός του περιβάλλοντα χώρου ως «ελεύθερου – κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» με ιδιαίτερη μνεία στην κατεύθυνση προστασίας, ανάδειξης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κήπων.
  • Να δοθούν κατευθύνσεις για υποδοχή συγκεκριμένων χρήσεων στη θέση και την έκταση που αυτές καταλαμβάνουν σήμερα, ως μέγιστο επιτρεπτό μέγεθος, που θ’ αφορούν τις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές για χρήσεις «πολιτισμού», καθώς και τις συνοδές του «πρασίνου» χρήσεις των «υπαίθριων αθλοπαιδιών – παιδικών χαρών – άθλησης μικρής κλίμακας» στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Για τις επιτρεπόμενες χρήσεις του χώρου να γίνει ανάλογη προσαρμογή των χαρτών, βάσει της ειδικής πολεοδομικής λειτουργίας του χώρου, ως «ελεύθερου – κοινόχρηστου χώρου πρασίνου» (οι επιμέρους δευτερεύουσες χρήσεις θα εξειδικεύονται στο κείμενο) και « χώρου πολιτισμού».

Στέφανος Κοσμάς
08.07.2011

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: