Εισήγηση – Πρόταση στη Δ.Ε.

ΕΚΔΟΣΗ Υ.Α. ΣΥΝΤΑΞΗΣ & ΚΥΡΩΣΗΣ «ΔΙΚΤΥΟΥ Κ/Χ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ»

Αρχικά οι εγκύκλιες 1 και 3/2010 του ΥΠΕΚΑ, ουσιαστικά, «ακύρωσαν» τη δόμηση μέσα στους οικισμούς του Δ/τος του ’85. Απαγόρευσαν τη δημιουργία δρόμων με παραχώρησης εδαφικών λωρίδων σε κοινή χρήση, καθιστώντας έτσι μη οικοδομήσιμα δεκάδες χιλιάδες οικόπεδα σε πάνω από 10.000 οικισμούς της χώρας και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Εδώ και 1½ χρόνο βιώνουμε τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους. Επιπτώσεις  δραματικές για ιδιοκτήτες, τεχνικούς και συνολικά για το χειμαζόμενο χώρο της «οικοδομής» σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης, ανεργίας και βαθειάς ύφεσης.

Ακολούθησε η ψήφιση του Ν.3937/2011. Με τη δ/ξη του άρθρου 35 άνοιξε «παράθυρο» αισιοδοξίας γι’ άρση της κατάφορης αδικίας και ασυνέπειας της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες. Πλην όμως για την ενεργοποίηση της διάταξης αυτής προβλέπεται (παρ. ε) η έκδοση Υ.Α. που θα προσδιορίζει το «τι» και «πως» της εφαρμογής της. Οι προ του ανασχηματισμού πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ τοποθετούσαν χρονικά την έκδοση της Υ.Α. στα τέλη του Ιουνίου. Δυστυχώς όμως, αν και Σεπτέμβρης ήδη, η εκκρεμούσα από το Μάρτη προς έκδοση Υ.Α. δεν είδε το φως της δημοσιότητας. Βλέπετε η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είχε την τύχη να συμπεριληφθεί στον «εφαρμοστικό νόμο» αλλά στην «βιοποικιλότητα» οπότε μπορεί να …περιμένει!

Επειδή ακόμη και μετά την αναμενόμενη έκδοση της απόφασης, η εφαρμογή της δεν μπορεί να είναι «αυτόματη», καθόσον απαιτείται η σύνταξη κατάλληλων υποβάθρων και χρονοβόρες διαδικασίες δημοσιοποίησης και έγκρισής. Ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και «οι καιροί ου μενετοί». Αν ολοκληρώθηκε η ενασχόληση του υπουργού ΥΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου με την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, ας μας απαντήσει ο υπουργός πότε θα εκδώσει την εν λόγω Υ.Α.

Πάτρα, 31.08.2011
Στέφανος Κοσμάς / ΑΤΜ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: